lørdag den 12. november 2011

Fougasse

Fougasse er et brød fra Provence, der som regel er lavet med salt, rosmarin og oliven. Man kan også lave dem med skinke og ost. De smager himmelsk uanset hvad der er kommet i!.


Men fra byerne Grasse og Aigues Mortes, er de helt søde og smager af middelhavsappelsiner - og det er dem man bruger til jul i de tretten desserter i det område.


Fougasse d'Aigues Mortes


650 gr. hvedemel
150 gr. sukker
15 gr. gær
1 dl. Lunkent vand
2 æg
1 dl olivenolie
1 spsk. appelsinessens ”eau de fleur d’oranger”
reven skal og saft fra 1 ubeh. Appelsin
100 gr. kandiserede appelsinskaller - i små tern
1 knsp. salt
Perlesukker eller flormelis til pynt (alt efter smag og behag)

Bland mel sukker og salt. Opløs gæren i 1 dl lunkent vand. Bland gær og så meget af melblandingen at det bliver til en dej der ikke klistrer for meget.
Dejen hæver 10 minutter et lunt sted, med et fugtigt klæde over.
Pisk æggene med appelsinskal og saft, samt olie og appelsinessens. 
Bland dette i dejen.
Resten af melblandingen tilsættes, og du skal ende med at have en blød dej som ikke klistrer, tilsæt lidt mere mel hvis den er for klistret, eller lidt mere vand, hvis den er for tør. 


Dejen ER lidt klistret - fordi der jo er sukker i, men den må ikke hænge i.

Ælt dejen godt i mindst 10 minutter – giv den hele armen!
Tilsæt de kandiserede appelsinskaller som du har skåret i små terninger, og ælt 5 minutter mere!

Smør lidt olivenolie på en bageplade / bradepande eller brug bagepapir.
Del dejen i 2 eller 4 lige store dele – alt efter hvilken størrelse din Fougasse skal være – og flad den ud til en oval lidt bredere for neden.



Med en oval udstikker eller skarp kniv laver du bladformede dybe udskæringer - helt igennem dejen - diagonalt.


Jeg kunne ikke finde min ovale udstiksform, så jeg skar hullerne ud i stedet - de er knap så pæne men I får fornemmelsen af hvordan det skal være. Hullerne bør være lidt større så det er et hullet brød du ender med at tage ud af ovnen!

Dæk pladen med et fugtigt klæde og lad dejen hæve lunt i mindst 1 time. Den må ikke få træk – den er lidt sart!
Pensl dejen med olivenolie og bag den i 15 minutter ved 200 grader – tjek farven – den skal være gylden.


Når Fougassen er færdig, drysses den med lidt sukker før den køler af på en bagerist. Den smager bedst samme dag. 
Man kan sagtens fryse den ned og varme den i ovnen lige inden den skal spises, hvis man ikke lige gider stå og bage juledag!!

1 kommentar:

  1. altsaa jeg kunne sagtens snuppe det hersens dessertbord, for jeg synes det altsammen lyder meget meget laekkert!
    De dersens tiggere fra i går, nammenam siger jeg bare :) - og jeg elsker brød med appelsin smag ... jeg må finde noget tid må jeg :)

    SvarSlet

Sig noget - så bliver jeg så glad!