Hvis nu man synes de danske traditioner mangler lidt, eller bare vil prøve noget nyt, så kan man prøve at samle sine julegodter sammen og lave et provencalsk juledessertbord i juledagene - med de 13 desserter eller Les Calenos!
Det behøver jo ikke være juleaften - man kan jo gøre det til en julefrokost eller noget andet.
Hvor denne tradition stammer fra ved ingen. Men den er nævnt allerede i 1600tallet så helt ny er den ikke. Der var derimod ingen tal på desserterne på dengang, kun hvad det forskellige skulle symbolisere.
Alle vidste bare at der skulle være 13 desserter fordi det jo drejede sig om Jesus og de 12 disciple.
Der blev derfor ikke snakket om de tretten desserter, men om "Calenos"
Først i 1925 blev der skriftligt, sat tal på de tretten. Tal lige om overtro!
Allerførst dækker man bordet med tre duge - de symboliserer "Faderen, Sønnen & Helligånden".
Så er de gæster i hvert fald på plads.
Og så bliver der ellers disket op med følgende:
Først de 4 vigtigste, nemlig "tiggerne":
* Rosiner - symboliserer Dominikanerne
* Mandler - symboliserer Karmeliterne
* Tørrede figner - symboliserer Franciskanerne
* Nødder - symboliserer Augustinerne
Man kan også blande disse fire og lave nogle chokoladestykker som bare hedder Mendiants (Tiggerne)
Dernæst
* Hvid nougat
* Sort nougat
Så skal man have et brød:
* Pompe à l'huile. Nogle få steder laver man Fougasse i stedet for.
Jeg kan bedst lide Fougasse, men firkløveret vil helst have Pompe à l'huile fordi der ikke er klumper i.
* Dadler - med en lille klat marcipan indeni
* Calisons - bliver nok lidt svært i Danmark da det er en specialitet fra Aix-en-Provence med en slags marcipan og glasur udenom - de smager vidunderligt - men man kunne jo prøve at lave dem selv!
* Pate de fruit - som jeg ikke lige ved hvad hedder på dansk - en slags frugtvingummi.
* Æbler (eller kvæder eller pærer)
* Appelsiner (eller vindruer eller melon)
Mange steder bliver der lavet om på hvilke tretten der får lov til at være med, der er over 50 forskellige muligheder alt efter hvilken landsby, eller hvilken familie man kommer, undtaget de 4 tiggere, sort og hvid nougat og brødet.
I dag har mange kokke forfinet på disse tretten, og der kommer mere sukker, kage brød og chokolade, men
hvad er det lige man siger om for mange kokke?
De mest almindelige og originale desserter er stort set disse her.
Jeg ved nu altså ikke om jeg ville kunne æde mig igennem 13 rigtige desserter efter et julemåltid - det er sikkert heller ikke meningen - så mon ikke det er klogest at nøjes med disse her?
Med alle de småkager og konfekt vi alligevel sætter på bordet, kunne man jo godt lave et par små justeringer hist og her, for at få de tretten desserter og prøve noget nyt!
OPSKRIFTER KOMMER efterhånden!!
Velbekomme i hvert fald!
Nej, hvor spændende ... rigtigt spændende - meget mere spændende end feks den der Christmas pudding som jeg nogen gange er blevet påduttet i England :)
SvarSletDu må altså fortælle mig, hvad sort nougat er for noget - jeg ELSKER hvid nougat, men har aldrig nogen sinde set eller hørt om sort!
Synes virkelig det er en sød historie - tre duge ... vidunderligt!
Knus!
Ja ikke? Jeg elsker også at snuse rundt i andre landes juletraditioner.
SvarSletSort nougat er.. øhm nougat med sådan noget karamel. Jeg har en opskrift og det er i planerne at lave den til ære for bloggen - men det bliver ikke lige nu!
Og ja jeg elsker også den historie med de 3 duge!