søndag den 13. november 2011

Julekagen - del 1 - Opskriften

Det er søndag - og I skal ikke snydes for en søndagskage herovre!

Men det bliver bare lidt anderledes. Det handler nemlig om en julekage. Sådan en engelsk en - som gerne skal laves 4-6 uger før den skal spises og sjaskes til med cognac hen ad vejen..

Jeg har prøvet MANGE opskrifter.. Rigtigt mange. Der var noget galt med dem alle sammen. Indtil jeg fandt den jeg bruger nu.

Et par år har jeg ikke fået den lavet, enten fordi jeg ikke kunne få fat i de rigtige ingredienser, eller fordi jeg ikke havde tid til at lave den.

Men kan man lide den engelske plumcake, skal man ikke snyde sig selv for denne fantastiske kage - som er meget bedre end en plumcake.


Med denne kage, som med gløgg og så mange andre ting, glæder det samme alfa & omega: hvis ikke råvarerne er i orden, bliver det færdige produkt også derefter.

Man KAN ikke lave en god gløgg med en dårlig rødvin - det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Ligeledes kan man ikke lave en fantastisk julekage med en slatten indtørret samling frugtaffald i tern fra et krydderifirma.

Nej vi skal ud i specialbutikkerne, på jagt efter lækker tørret frugt, som smager af det de var, dengang de ikke var tørre. I sig selv lidt af en bedrift!

Tag for eks. kirsebær. De vandede cocktailbær, som aldrig nogensinde har set et kirsebær, selv da det var levende, kan ikke bruges. De rigtige sukkerhenkogte kirsebær smager som kirsebær - bare sødere.

Der skal bruges
1200 gr. hakkede tørrede frugter.
Her kan man lade sin egen smag råde, og selv vælge hvad det skal smage mest af. Jeg har stort set altid en blanding af kirsebær, abrikoser, sukat, rosiner - lyse og mørke og pomerans.

Når man har 1200 gr. tørret frugt man kan stå inde for, skal det skæres til rosinstørrelse. Det hele.. Det tager en krig og er hårdt, og prøv ikke på at putte det i blenderen - det gjorde jeg et år, det blev SÅ klamt og var ganske umuligt at få ud af blenderen igen..


Så skal frugten overhældes med kogende vand. Brug en stor gryde. Når vandet er blevet lunkent igen, drypper frugten af, og skal tørres så meget som muligt. Jeg bruger 2-3 gamle viskestykker som jeg kan bruge som klude bagefter. Prøv ikke med køkkenrulle - det hænger fast i den klistrede frugt.

Derudover skal der bruges:
350 gr. mel
375 gr. smør
375 gr. mørk farin / muscovado
6 æg
½ tsk. allehånde
½ tsk kanel
½ tsk ingefær
½ tsk muskat
3 spsk Cognac


Smørret røres blødt med sukker og æggene tilsættes ét ad gangen. Dejen røres grundigt imellem hvert æg!
Krydderierne blandes med melet.
Tag 2 håndfulde mel og bland det med de nu tørre frugter så de får mel over det hele! Det skulle forhindre frugterne i at synke tilbunds i kagen.

Resten af melet blandes i dejen. Og der røres grundigt. Cognac og de melvendte frugter blandes i dejen tilsidst!

Og her vil jeg godt komme med en advarsel.. Denne dej smager helt uhyggeligt godt.. så fløjt en lille melodi mens du hælder op og gør ved - indtil den er inde i ovnen!


Dejen hældes i en bagepapirklædt - og smurt form - og gøres glat og flad på overfladen.


Kagen bages ved 170 grader i 30 minutter, så skal temperaturen sættes ned til 150 grader og kagen bager videre i 2 - 2½ time.

Når kagen er lunken dryppes den med cognac, og når det er opsuget, og kagen er helt kold, lader man kagen blive i formen, pakker den ind i bagepapiret og et viskestykke og så stilles den koldt i hvert fald i 4 uger.


Hver uge skal den pakkes ud og have en sjat cognac, og pakkes ind igen til næste gang!

7 kommentarer:

 1. for stejlan ... så må jeg hellere se at komme igang ... kunne godt taenke mig at vente til naeste weekend ... kan jeg nå det så - ja, der må da stadigt vaere 4 uger tilbage ... det må prøves i år med så mange englaendere i huset!

  SvarSlet
 2. Du kan sagtens nå det Birgitte - håber du finder det hele!

  SvarSlet
 3. Det Blir jeg også nødt til at prøve. Fik en i gave sidste år, nej hvor var den god. Må vist hellere lave 2-3 stykker. Tak for opskriften

  SvarSlet
 4. Jeg skal også prøve!
  Må den stå i køleskabet eller er det for koldt?
  Vh Anette

  SvarSlet
 5. Sarah - jamen god fornøjelse - det er vist ved at være sidste udkald!!

  Anette - den må bare ikke fryse. Har du en kælder eller en garage/altan eller noget? Ellers stil den i køleskabet hvis du er sikker på at den ikke kan komme til at fryse! ;-) De er jo lidt sarte!

  SvarSlet
 6. Tak for svar, så er den i ovnen!
  Jeg kunne kun finde kirsebær i rom, tror ikke det gør spor :o)
  Jeg satser på køleskabet, har ikke rigtig et koldt sted.
  Vh Anette der glemte lidt at fløjte

  SvarSlet
 7. Jeg er sikker på at de kirsebær er fine!! ;-)
  Godt du glemte at fløjte - den smager jo fantastisk den dej ;-)

  SvarSlet

Sig noget - så bliver jeg så glad!