torsdag den 15. november 2012

Julemenuen

Altså - And eller Kalkun.. UDOVER flæskestegen altså.

Og så tror jeg desværre at en ny kulinarisk tradition vil støde til vores julemiddag i år.
Medisterpølse.

Den kan nok steges i forvejen og fryses ned og så lunes med, når flæskestegen tager ophold i ovnen. Så har man også medister til noget julefrokost d. 25, hvor jeg i hvert fald under ingen omstændigheder gider at stå i køkkenet mere end højst nødvendigt.

Vores komplette juleaftensmenu ser derfor således ud i år:


Fyldt Kalkun
Flæskesteg
Medister
Brune og hvide kartofler
Rødkål
Smørstegte bønner m. Mandler og hvidløg
Æbler m. gelé
Sauce
Waldorfsalat à la moi

Og for at nå det hele, så har jeg en tidsplan. Genneprøvet og tilrettelagt. Det var en dansk pige som boede i det store udland der engang delte planen i vores forum. Jeg kan ikke huske hvem det var, så jeg kan ikke takke hende personligt for skabelonen, men hvis hun en dag ved et tilfælde skulle komme forbi her, så skal hun vide at jeg er hende meget taknemmelig!

Jeg vil derfor gerne give den plan videre, så I også kan få styr på det hele og ikke sidde ved bordet og have glemt saucen. Eller noget andet vitalt, som man ikke engang savner fordi der i forvejen er så meget mad.Jeg starter dagen før:


D. 23. december

Lav risengrød. Tag grød fra til Ris a l’amande. Tilsæt vanille og sukker til den varme grød. Mandler smuttes og hakkes. HUSK 2 hele til mandelgaver. 

Lav waldorfsalat færdig. Husk at dryppe æblerne med citronsaft så de ikke bliver brune, så kan den sagtens laves dagen før.

Kog kartofler. Små faste kartofler, så de kan bruges til både brunede og alm. 

Bønner renses og koges næsten færdige, dryppes af og sættes i køleskabet i en plastbøtte.

Svesker til anden lægges i blød i køleskabet, hvis ikke de er friske. Æbler skæres i både og lægges i vand m. citronsaft i køleskabet.

Der dækkes bord til juleaftensdag – hvor vi spiser risengrød til frokost!


D. 24. december

Kl. 8 Lav fars. Kalkunen fyldes med fars og sættes i ovnen.

Kl. 9 ris a l’amanden laves færdig, kirsebærsauce hældes op i en skål og det stilles i køleskabet. Kaffebakke forberedes.

Kl. 9.30 afslapning med karbad eller meditation. Har jeg ALDRIG haft tid til – men det står der – hvert år - måske engang lykkes det?

Kl. 11.30 Kalkunen er færdig og den parteres efter nedkøling og anrettes i et ildfast fad og stilles i køleskabet med staniol over.

Kl. 12 Risengrøden varmes og vi spiser frokost, børn pynter bord til om aftenen. Flæskestegen sættes over til langtidsstegning i kold ovn.

Kl. 17.30 Flæskestegen er færdig og den hviler under et viskestykke, ikke plast eller staniol for så bliver sværen blød. 
Så laves sovsen færdig og holdes varm på komfuret. Kalkunen (i det ildfaste fad) sættes i den varme ovn med skindet opad. Fedt eller smør hældes over og efter 10 minutter tændes grillen. Sæt medisteren ind på en plade under kalkunen. Hold godt øje med den at kalkunen ikke brænder på. Jeg sætter som regel et barn til at holde øje med den. Imens kalkun og medister varmes, laves de brunede kartofler og de hvide kartofler og rødkål varmes i mikroovnen. Bønnerne vendes på pande i en blanding af flækkede mandler og smør - evt. lidt hvidløg.

Kl. 18 skæres flæskestegen ud og når kalkunen er varm og skindet sprødt er det hele færdigt. 


Og jeg kan ånde lettet op efter endnu en julemarathon!


9 kommentarer:

 1. altså Kong Mor ... hvor pokker kom den der and fra som du skriver om i den allersidste sætning ... jeg læste og læste og kan sådan set nikke genkendende til meget af planen, men ligepludselig så dukkede der en and op - som jeg slet ikke var klar over, at du også havde på menuen :)

  Karbad kl 9.30 ... in your dreams ... jeg vil da meget meget hellere jule med hele familien end ligge og flyde rundt i bobler!

  Knuser og tak for at prikke til mine dejlige julefornemmelser!

  SvarSlet
  Svar
  1. HVILKEN and??? ;-)
   Men du ved nok - hvad hjertet er fuldt af..

   Slet
  2. Hvad ved jeg da - det stod i hende ders plan fra starten - og det lød jo meget godt!! ;-)
   Meget "jule" er der dog ikke over det. Det er mig der løber rundt og laver mad, og alle laver det sidste hemmelige til om aftenen! :)

   Slet
 2. hov kan se, at jeg var meldt ind under Annas blog ... ups ... :)

  SvarSlet
 3. Jeg er vildt imponeret over dit organisationstalent - det er næsten lige som dine flyttekasser; tjek på sagerne så intet kan gå galt. Det er godt, du deler planen her, og jeg håber mange læser den og bruger den, så de undgår at være stressede, når de sætter sig til bords.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt lide at planlægge!! ;-) Det er sådan et ekstra gen jeg har ;-)

   Slet
 4. Må jeg anbefale at stege medisteren i andefedt på en pande - den kan sagtens laves på forhånd og så bare varmes på panden, men den bliver super sprød og smager fantastisk af at blive stegt i andefedt.
  Jeg har også en helt fast plan jeg kører efter og starter allerede den 22.
  KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja Anette, da det nu blev afgjort at vi skal have kalkun i stedet for and, gemte jeg en masse andefedt til at stege alt muligt i - så det vil jeg da bruge til julemedisteren!!
   God ide!
   Vil du også varme den i andefedt?
   Og den der plan du har - den må være god! Må jeg ikke se den? ;-)

   Slet

Sig noget - så bliver jeg så glad!