fredag den 21. oktober 2011

Femte del af julebogen

Nu kommer vil til noget helt essentielt - Julemad og opskrifter!

Jeg kan slet ikke forestille mig en jul, uden det mad vi plejer at spise år efter år.
Noget er kommet til hen ad vejen, først da vi fik hægtet ham den franske First Man på. Dernæst har jeg brugt en masse gode idéer fra andre julefreaks som jeg!

Men altså, dette afsnit handler om julemad.

Jeg har samlet - opskrifter på vores yndlingssmåkager, så skal jeg ikke stå på hovedet i 25 forskellige kogebøger, eller lede i timevis på nettet, og kan bage dem når jeg lige har tid til at bage.
Dette var især praktisk, da jeg efterlod størstedelen af mine kogebøger hjemme på øen for ikke at have alle de mange kogebøger med til Frankrig, når jeg alligevel ikke bruger dem ret tit.

Så står menuen for hele juleaften og for div. julefrokoster også i dette kapitel. Efter at have glemt alt om rødkål og halve æbler et år, indtil jeg stod på hovedet i madlavningen juleaften og det var alt for sent at købe æbler eller rødkål, blev jeg enig med mig selv om at jeg hellere måtte skrive det ned.

Alle opskrifterne er også skrevet ned her, for jeg kan altså ikke huske hvor længe en kalkun skal have pr. kilo. Ej heller hvor meget sukker der skal bruges til de brunede kartofler. Nu er det jo ikke så tit man laver den slags.Så har jeg også - og nu tror I jeg er sindssyg - en tidsplan. Med den i hånden risikerer vi for det første ikke at spise kl. 21.30 men også at alt er klart - og varmt - mere eller mindre samtidigt.
Jeg er altid bange for at glemme noget, og så bliver jeg vildt stresset, men med den tidsplan i hånden, så når jeg det hele og glemmer ikke noget. Den er i hvert fald en total antistress plan for mig!

Til sidst har jeg lavet en everlasting indkøbsliste - hvis jeg har alt det som står på den liste, får vi også den mad vi plejer at få, juleaften.
Forestiller mig altid skrækscenariet: ikke flere grødris juleaften, eller ikke mere kulør til den der sauce - eller sovs når det nu er julemad - som man også kun laver en gang om året.. Eller sådan noget.

Det er naturligvis ikke noget problem, hvis man har en mor eller svigermor eller en helt tredie som står for julemiddagen, men jeg har ret tidligt skullet stå for maden helt selv, juleaften, da min mor skulle arbejde, eller også var jeg ikke i Danmark juleaften.

Og derfor er det altså smart at have SÅ meget kontrol over julemaden, når man ikke er så erfaren udi den lidt ældre kogekunst - og selvom firkløveret elsker pasta med kødsauce, tvivler jeg stærkt på at de ville sætte pris på at få det serveret juleaften.

3 kommentarer:

 1. Jeg skal SÅ meget i gang med min julebog i næste uge!!

  SvarSlet
 2. :-) Benedikte - du siger bare til hvis du vil have tidsplanen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Har du stadig tidsplanen?

   Slet

Sig noget - så bliver jeg så glad!