tirsdag den 18. oktober 2011

Anden del af julebogen

Det er det om traditioner.

Julen hidtil, har bare været. Alt det vi plejer. Kirken, maden, stedet, sangene og gæsterne. I mange år havde julen været en uforanderlig størrelse, som vi ikke pillede ved.

Og da vi skulle flytte, væk fra alle vanerne, var muligheden der – en ny og anderledes jul.
Det er svært at rive sine vaner op med rod. Men på den anden side, hvor svært ville det ikke være at ændre sine vaner den dag hvor man af skæbnen blev tvunget til det?Faktisk anede vi heller ikke hvordan denne nye og anderledes jul skulle holdes, før den dag min vidunderlige veninde og hendes kæreste, på mit spørgsmål om hvornår vi skulle ses igen, kvitterede med at invitere os alle 6 – samt hund – til at tilbringe julen med dem!

Nu kunne vi pludselig se frem til at være 12 juleaften!

Først kom bekymringen: ville resten af deres vidunderlige familie (3 næsten voksne drenge på 17,19 og 21) synes det var specielt yndigt at holde jul med alle os?
Små, eller relativt små børn, i hvert fald meget yngre end dem. Men vores bekymringer blev omgående gjort til skamme, og de glædede sig vist lige så meget som os – hvis det var muligt.

Så kom tankerne: hvad er jul for os?
Hvad nu hvis de havde et plastikjuletræ som stod i et hjørne? Eller som serverede et endeløst hors d’oeuvres måltid a la Fransk, til kl. 01.00 om natten, og som ikke sang julesange.
Nu er min søde veninde også dansk, og nok er vi ikke ens, blot fordi vi er landsmænd, men noget kulturarv og tradition skulle vise sig at hænge ved.

Vores private familieråd blev indkaldt og hver især havde værsgo at tænke over hvad julen betød for dem.

Hvad skulle der til for at det blev jul, rigtig jul, når nu alle vanerne var blevet hjemme på øen sammen med sneen?

Og det var nogle anderledes ting der kom frem – ting jeg ikke helt havde ventet ville have betydning for Firkløveret. 

Det var Lauras kager, nissehuer og julesange som stod øverst på deres liste. Og jeg skrev ned!

Så da min dejlige veninde og jeg satte os et par timer på mobilen for at snakke planlægning, skulle alt dette jo også vendes.
Jeg havde forberedt børnene på at julen ville blive meget anderledes i år, og at vi ikke kunne regne med at en anden familie ville have samme traditioner som vi.

Men så skete det fantastiske: vores juleaftener lignede faktisk rigtig meget hinanden, de vigtige ting var meget ens. Vores værdier lå tæt op ad hinanden. Vi fik afstemt og aftalt og planlagt og delt ud af traditionerne.
  
Det var rigtigt sjovt, og nok også meget sundt tror jeg, at sætte ord på: hvad er min jul? Hvad må der ikke mangle og hvad er mindre vigtigt?
Også selvom man ikke skal holde anderledes jul, kunne man måske undgå nogle gnidninger som kommer i kølvandet på forskellige forventninger til hvad jul er!

Det er måske ikke et kapitel der bliver skrevet om hvert år, men man burde lige kaste et blik på det fra år til andet!

10 kommentarer:

 1. Sikke dejligt at sætte ord på hvad julen egentlig er for mig, og hvad der betyder noget. Når det engang lykkes Honningmåsen og jeg at være hjemme sammen til jul og vi skal holde det sammen, tror jeg lige vi må gøre sådan noget lignende.

  JEG ELSKER DIN JULEBLOG!

  SvarSlet
 2. Kære Julemor - jeg håber, du vil sætte i din juleagenda, at der er mulighed for at gæsteblogge et afsnit julekalender om Kirsten i den der opgang, du ved, ovre hos mig - følg med i efterårsferien, som er et oplæg til julekalenderen :-) der er allerede 3-4 stykker, der harmeldt sig.

  SvarSlet
 3. Tak for det indlæg - det lyder dejlig udramatisk! Vi holder anderledes jul på 5. år i træk - mine forældre har nemlig fået nye kærester, så det er på skift og med nye tilføjede traditioner. Det er underligt, lidt svært men også fint nok at få tilføjet nye traditioner. Hvis jeg skulle prioritere en vigtig ting ved julen, skulle det nok være tilstedeværelsen af min bror, men hvem ved om det ikke også en dag ikke er op til mig at bestemme :)

  SvarSlet
 4. Benedikte@ Jeg tror også det er vigtigt at gøre i starten af en lille ny familie!

  Mai@ GLUPS.. øhh det ved jeg da ikke lige om jeg kan? Men jeg læser skam med ;) blev helt nervøs da katten kom ind

  Cesild@ Selv tak! Ja i nye familier er det ekstra svært. Man kan ikke altid få det som man vil - men man kan gøre det så rart som muligt!

  SvarSlet
 5. Ha Hanne, nogen skal jo være det ;-)

  SvarSlet
 6. I 2005 var min venindesøster på besøg og vi kom til at tale jul. Det år skulle vi holde jule med min mor her og min veninde jul hjemme som dem seld alene. lidt tænken (sådan ca 5 sek.) og jeg inviterede. Det er blevet til fælles jul hvert andet år på skift og i år skal vi hos dem.
  Vi har også prøvet det modsatte, hos familie. En jul sammen med dem og jeg sagde ALDRIG MERE, da vi kom hjem!
  Glædelig juleforberedelser fra mig :0)

  SvarSlet
 7. Det er så fantastisk den slags!
  Venner er den familie man selv vælger

  SvarSlet
 8. Hej Kong Mor,

  Den der med, HVAD der gør jul til jul, den skal vi ha' op og vende i år. Jeg er alene med mine to drenge (i Frankrig), og har dem hver anden jul. Vi har altid aftalt indkøb sammen osv, men at sætte ord på hvad, der gør jul til jul, det er noget mere konkret.

  Har også holdt jul hos venner, og har bare talt om mellem os, at det ikke ville blive som "vores" jul, uden dog at forsøge at introducere vores traditioner.

  Jeg falder over din hjemmeside på det helt rigtige tidspunkt. Havde just besluttet mig for at spørge drengene (16 og 17 år), hvad vi skulle svare på en eventuelt udefrakommende invitation. Men nu kan vi få vendt hele julen ved samme lejlighed :)))))

  Tak, Kong Mor !!

  SvarSlet
 9. Selv tak Pernille!
  Det er nemlig ikke altid så nemt at sætte ord på hvornår jul er jul!
  Men det er vigtigt tror jeg, at få sat ord på så man ikke bliver skuffet fordi man forventer noget andet.

  SvarSlet

Sig noget - så bliver jeg så glad!