torsdag den 22. november 2012

Indpakningspapir

Når man nu har fire børn, og derfor rigelige mængder af julegaver der skal pakkes ind så har jeg - til de gaver jeg ikke får pakket ind i butikken - fundet på noget for at mindske stressen ved, og under, juletræet omkring gavejagten:

Jeg finder en slags gavepapir pr. person. Det må jo gerne passe til vedkomne, således at julebamserne får Gårdmand Bjørn omkring sine pakker, det pimpede bling papir kommer om Prinsesse Lyserøds gaver og så fremdeles.



Som regel er det ikke noget jeg ekselerer så voldsomt i, da jeg har plejer at arbejde som de fleste andre, og derfor plejer at tage imod med kyshånd når andre vil pakke mine gaver ind; men i år har jeg som ledig og arbejdssøgende, alligevel ikke andet at tage mig til (sarkasme KAN være anvendt) så pakkerne får lagt papir på af mig.

Det har også den fordel at de - pakkerne altså - forbliver anonyme og ingen kan se at der ligger en gave til Mormor, pakket ind i fint papir fra Kop og Kande.

Og den anden fordel er at når gaverne efterhånden ankommer på matriklen og man får dem pakket ind, så ved man hvem de er til!
Jeg har også skullet linde på papiret nogle år, fordi jeg var ude af stand til at huske hvad der var i pakken, og dermed også havde glemt hvem det var til!

torsdag den 15. november 2012

Julemenuen

Altså - And eller Kalkun.. UDOVER flæskestegen altså.

Og så tror jeg desværre at en ny kulinarisk tradition vil støde til vores julemiddag i år.
Medisterpølse.

Den kan nok steges i forvejen og fryses ned og så lunes med, når flæskestegen tager ophold i ovnen. Så har man også medister til noget julefrokost d. 25, hvor jeg i hvert fald under ingen omstændigheder gider at stå i køkkenet mere end højst nødvendigt.

Vores komplette juleaftensmenu ser derfor således ud i år:


Fyldt Kalkun
Flæskesteg
Medister
Brune og hvide kartofler
Rødkål
Smørstegte bønner m. Mandler og hvidløg
Æbler m. gelé
Sauce
Waldorfsalat à la moi

Og for at nå det hele, så har jeg en tidsplan. Genneprøvet og tilrettelagt. Det var en dansk pige som boede i det store udland der engang delte planen i vores forum. Jeg kan ikke huske hvem det var, så jeg kan ikke takke hende personligt for skabelonen, men hvis hun en dag ved et tilfælde skulle komme forbi her, så skal hun vide at jeg er hende meget taknemmelig!

Jeg vil derfor gerne give den plan videre, så I også kan få styr på det hele og ikke sidde ved bordet og have glemt saucen. Eller noget andet vitalt, som man ikke engang savner fordi der i forvejen er så meget mad.



Jeg starter dagen før:


D. 23. december

Lav risengrød. Tag grød fra til Ris a l’amande. Tilsæt vanille og sukker til den varme grød. Mandler smuttes og hakkes. HUSK 2 hele til mandelgaver. 

Lav waldorfsalat færdig. Husk at dryppe æblerne med citronsaft så de ikke bliver brune, så kan den sagtens laves dagen før.

Kog kartofler. Små faste kartofler, så de kan bruges til både brunede og alm. 

Bønner renses og koges næsten færdige, dryppes af og sættes i køleskabet i en plastbøtte.

Svesker til anden lægges i blød i køleskabet, hvis ikke de er friske. Æbler skæres i både og lægges i vand m. citronsaft i køleskabet.

Der dækkes bord til juleaftensdag – hvor vi spiser risengrød til frokost!


D. 24. december

Kl. 8 Lav fars. Kalkunen fyldes med fars og sættes i ovnen.

Kl. 9 ris a l’amanden laves færdig, kirsebærsauce hældes op i en skål og det stilles i køleskabet. Kaffebakke forberedes.

Kl. 9.30 afslapning med karbad eller meditation. Har jeg ALDRIG haft tid til – men det står der – hvert år - måske engang lykkes det?

Kl. 11.30 Kalkunen er færdig og den parteres efter nedkøling og anrettes i et ildfast fad og stilles i køleskabet med staniol over.

Kl. 12 Risengrøden varmes og vi spiser frokost, børn pynter bord til om aftenen. Flæskestegen sættes over til langtidsstegning i kold ovn.

Kl. 17.30 Flæskestegen er færdig og den hviler under et viskestykke, ikke plast eller staniol for så bliver sværen blød. 
Så laves sovsen færdig og holdes varm på komfuret. Kalkunen (i det ildfaste fad) sættes i den varme ovn med skindet opad. Fedt eller smør hældes over og efter 10 minutter tændes grillen. Sæt medisteren ind på en plade under kalkunen. Hold godt øje med den at kalkunen ikke brænder på. Jeg sætter som regel et barn til at holde øje med den. Imens kalkun og medister varmes, laves de brunede kartofler og de hvide kartofler og rødkål varmes i mikroovnen. Bønnerne vendes på pande i en blanding af flækkede mandler og smør - evt. lidt hvidløg.

Kl. 18 skæres flæskestegen ud og når kalkunen er varm og skindet sprødt er det hele færdigt. 


Og jeg kan ånde lettet op efter endnu en julemarathon!


onsdag den 14. november 2012

Helenes kalkun

And eller Kalkun
Det er den evige kamp her i huset. Skal vi have and eller kalkun juleaften.

Herren i huset kan nemlig ikke lide and.
Eller jo, han kan godt lide and, men kun på fransk. Og selvom jeg elsker and på alle sprog, og gerne kunne spise det lidt oftere end 1-2 gange årligt, så får jeg dog min and med hele svineriet - her ville det nok være på sin plads at sige rapperiet - en gang om året, nemlig til Mortens Aften.

Han hed forresten slet ikke Morten, men Martin og det var slet ikke ænder men derimod gæs der forrådte ham (Martin af Tours) da han ikke gad at være biskop og gemte sig hos gæssene, engang for længe siden.

Ligemeget, nu spiser vi ænder for at hævne ham.

Som en slags generalprøve på juleaften.

Hvis man altså skal have and.

Hvad vi efter normale omstændigheder skulle have haft i år. Men så holdt vi to eksil-jule og det endte med en kategorisk andesteg begge år, det der med flertalsdemokrati I ved nok.

Og nu skulle vi efter den normale plan have and, men jeg har forbarmet mig over ham og er gået med til en kalkun. Han ved det bare ikke endnu!

Men altså, det skal være Helenes kalkun. Fordi Helene siger at hendes kalkun ikke bliver tør.

Det skal komme an på en prøve, skal det! Og hun skylder en flaske kirsebærvin hvis det ikke holder!

Helenes Kalkun.
10-12 portioner

1 udbenet kalkun på 5 kg i oprindelig vægt
2-3 skiver fersk spæk
2 spsk. citronsaft

Fars:
4 skiver franskbrød
2-3 dl. fløde
300 gr. hakket flæsk
1 løg
stødt salvie
1-2 æg

200 gr. smør til pensling
5 dl bouillon

1 sød dansk kirsebærvin ad libitum til kokken.

Skær en lille revne i skindet og løsn skindet lidt omkring brystkødet, så der kommer en lille lomme, der glider du så spækken ind og lukker igen med kødnåle eller tandstikker. Gnid kalkunen med salt og citronsaft.

Lav farsen og pak farsen ind i den udbenede kalkun. Luk med kødnåle eller sy den sammen. (ret dramatisk synes jeg nok) Men altså!

Læg kalkunen på en rist og hav en bradepande stående lige under. Brun kalkunen 250 grader i ca. 30 min. Den skal ikke vendes, for så drysser al farsen ud. Sænk varmen, hæld bouillonen i bradepanden og steg videre i ca. 2 timer til kalkunen har en temperatur på 80-85 grader. SÅ er den i hvert fald gennemstegt.

Husk at smøre kalkunen med smør jævnligt under hele stegetiden! Og er 200 gram smør ikke nok - så brug endelig noget mere!

Helenes kalkun fra en forgangen jul - tak for lån af billedet!

Saucen laves med stegeskyen og lidt fløde. Jeg bruger også altid en klat rød gelé og kulør til.

Jeg glæder mig meget til min Helenes kalkun i år, den kan da umuligt blive tør med alt det smør!


søndag den 11. november 2012

Hvid gløgg - uden alkohol

Jeg har spekuleret længe over hvordan jeg kunne lave en hvid gløgg uden alkohol, hvor både børn og andre mennesker som ikke drikker alkohol, også kunne være med.

Jeg fik prøvet følgende blanding:

1/2 skrællet appelsin i skiver
1/2 krællet citron i skiver
1 drys reven muskatnød
2 kanelstænger
3 stjerneanis
4 hele nelliker
5 hele peberkorn
Dækkes med vand og koges ind i 30 minutter. Længere hvis man vil have en stærkere smag.

Denne blanding sies og tilsættes hyldeblomstsaft, som så varmes op til lige under kogepunktet.

Hældes i julede glas og nydes med det samme.

Det smagte godt og krydret, duften fik mig til næsten til at tænke på chai, dog uden te.

Man kan eventuelt udelade de fem peberkorn, og tilføje lidt sukker for at gøre den mere børnevenlig.

Jeg fjernede sukkeret for ikke at drikke varm saftevand, men jeg synes alligevel der manglede det "bid" som alkohol giver, i den første version hvor jeg ikke havde peberet med.


torsdag den 8. november 2012

Hvid gløgg eller Vin chaud d'Alsace

Det der gløgg du gerne vil drikke i december?
Det er nu man skal lave essensen!

Det er ikke svært at lave essensen selv og det smager så meget bedre!

Faktisk så bruger jeg det lidt som surdej hvis jeg ikke får brugt det hele. Jeg gemmer det i en flaske som ikke er gennemsigtig og så spæder jeg op fra år til år. Det smager kun bedre efterhånden!

Hvis man nu bliver træt af den traditionelle rødvinsgløgg i løbet af december, så kunne man i stedet prøve denne lyse version.
En klassisk Vin Chaud fra Alsace som smager blødt og lækkert.

1/2 skællet appelsin i skiver
1/2 skrællet citron i skiver
150 gr. sukker
1 drys reven muskatnød
2 kanelstænger
3 stjerneanis
4 hele nelliker
Dækkes med hvid rom eller vodka hvis man bedre kan lide det. Eventuelt med vand hvis man ikke vil have det så stærkt.

Dette skal stå og samle kraft og smag i et par uger. Det skal stå mørkt ligesom den røde version.

Når det skal laves, varmer man en flaske hvidvin fra Alsace op lige til under kogepunktet.
De kan hedde noget så eksotisk som Riesling, Sylvaner, Pinot blanc / Pinot gris.

Til sidst tilføjer man et glas essens, rører lidt rundt og serverer i glas!
Skål!

onsdag den 7. november 2012

Juletræ

Vi har som et minimum tre juletræer.

Først er der det lille plastikjuletræ, med en masse guldpynt på og en elektrisk lyskæde. Det står og lyser op i stuen hele december og gør mig glad helt ind i leveren.

Så har vi et som står udenfor. Der er også elektrisk lyskæde i, det ville ellers være flot med levende lys, men jeg er svært bange for at de ville blive blæst ud konstant. Det står også og hygger udenfor i december.

Til sidst er der det rigtige juletræ, ikke at de andre er forkerte, men det som gaverne skal ligge under, juleaften, og det er naturligvis indendørs. Det bliver nøje udvalgt blandt så mange andre, og andægtigt fældet og varsomt båret hjem.



Først står det på terrassen, i en gulvspand med vand. Ja.. Det er præcis som med afskårne blomster, et juletræ skal have vand, så holder det sig bedre og drysser meget mindre. Efter et par dage rykker træet ind i garagen. Og så ind i bryggerset og tilsidst ind i stuen.

Juletræer er sarte.
Hvis de bliver båret direkte fra frostgraderne og ind i en brændeovnsopvarmet skoldhed stue, så holder træet et par dage, vand eller ej, før det begynder at drysse.

Men altså, når træet endelig rammer stuen, så er det jo også lige ved at være oppe over!

Og så skal det pyntes!


søndag den 4. november 2012

Billedbog!

Personlige gaver kan være sin sag at finde på år efter år. Det må jo gerne være brugbart også.

Der er en del muligheder, men jeg kan allerbedst lide mine fotobøger.

For en forholdsvis lille sum, kan man lave en fantastisk julegave som vil blive husket og taget frem igen og igen. Og der er ikke grænser for bedsteforældres ekstase hvis man begaver dem med billeder af deres børnebørn!

Ikke et øje tørt.

Jeg tog alle de bedste billeder fra julen sidste år, satte dem ind i et foto-bog-kreations-program - som kan downloades gratis og nemt fra mange forskellige sider - jeg skrev lidt tekst og vupti, havde jeg en bog om sidste års jul.



Det kan også være en mandelgaveide, det kræver naturligvis at man holdt jul med de samme mennesker året før.